FAQ

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kotisivuillamme toimii verkkokauppa, josta voit helposti tilata tuotteita lisäämällä niitä ostoskoriin. Voita halutessasi myös soittaa tai lähettää sähköpostia jos sinulla on kysymyksiä tuotteisiimme liittyen.

Verkkokaupassa maksaminen onnistuu monella tavoin, pankkisiirtona, kortilla tai laskulla. Lasku lähetetään asiakkaan toivomassa muodossa, perinteisenä paperilaskuna, pdf:nä sähköpostitse… Myös verkkolaskutus onnistuu mainiosti.

Toimitamme vaa’at Vaajakosken varastosta DBSchenkerin jakelulla ilmoitettuun toimitusosoitteeseen ovelle asti. Jos vaaka tulee suoraan toimittajiltamme Euroopasta (Vetek, Ohaus, DiniArgeo), käytämme UPS:ää tai DHL:ää, ja nämä toimitukset myös ovelle asti.

Vaa’an näyttötarkkuudella eli resoluutiolla tarkoitetaan sitä tarkkuutta, jolla punnitustuloksen voi vaa’alta lukea. Jos vaa’an ominaisuuksissa lukee esim. 30 kg/10 g, painoja voi punnita alueella 0…30 kg ja vaaka pyöristää tuloksen aina lähimpään tasakymmeneen grammaan. Vaa’an näyttämä virhe on tällöin siis maksimissaan ± 5 g.

Vaa’at näyttävät kyllä kaikki punnitustulokset alkaen nollasta, näyttötarkkuutensa rajoissa. Valmistajat kuitenkin suosittelevat, että minipaino olisi vähintään 20 x näyttötarkkuus, sillä tämän rajan alla suhteellinen virhe on aika suuri. Esimerkki: vaa’an kapasiteetti on 150 kg ja näyttötarkkuus 50 g. Vaa’alla punnitaan painoltaan n. 120-130 g olevaa esinettä. Tulos pyöristyy lähimpään täyteen 50:llä jaolliseen grammalukuun, eli tässä tapauksessa joko 100 g:aan tai 150 g:aan. Nyt suhteellinen virhe on merkittävä, punnitussa tuloksessa on n. 20-25 % suuruinen virhe. Suositeltava minimipunnituspaino 50 g näyttötarkkuuden vaa’alle olisikin 1000 g.

Vaa’an näyttötarkkuus (resoluutio) on vain se porrastus millä vaaka vaihtaa punnituslukemia. Varsinainen vaa’an tarkkuus ilmoitetaan prosentteina maksimikapasiteetista. Esim. 2000 kg:n TPWLK-haarukkavaunuvaa’alla sen resoluutio on punnitusalueesta riippuen 0,1 / 0,2 / 0,5 kg, kun taas todellinen tarkkuus on ± 0,1 % maks. kapasiteetista, eli ± 2 kg. Tämä on siis maksimivirhe punnituksissa koko 0…2000 kg punnitusalueella.

Jos vaakaa käytetään kaupallisiin punnituksiin (painon perusteella esim. laskutetaan asiakasta), on sen oltava virallisesti varmennettu. Varmennuksesta käytetään myös termejä vaaittu, kruunattu, vakautettu. Varmennettavalle vaa’alle tehdään erityiskalibrointi, ottamalla huomioon millä alueella sitä tullaan käyttämään ja minkä suuruinen gravitaatio (painovoima) siellä vaikuttaa. Varmennettu vaaka leimataan näkyvästi jotta siitä heti voi todeta että kyseessä ”kaupallinen vaaka”, ja jotkin valmistajat toimittavat myös varmennusdokumentin laitteen mukana. Varmennus on uusittava kolmen vuoden välein.

Jos vaa’alla halutaan punnita esim. astiassa olevan sisällön nettopainoa, se onnistuu taaraamalla: tyhjä astia asetetaan vaa’alle ja painetaan taarausnappia, vaakalukema menee nollaksi, eli astian paino taarataan. Nyt astiaan laitettava tavara näkyy nettopainona näytöllä, ilman astian painoa. Kun astia poistetaan kokonaan vaa’alta, sen paino näkyy näytöllä miinusmerkkisenä.

Katso tuotteet